Semantiska pinnar (LXXXI)

Trettonde oktober, 2019.

Minnet av snön som faller under gatlyktan utanför på villavägen. Just den här: lilla Ljungstigen. Det ymniga, snedställda i kvällen. Skärpa och dimma i ljuset som både sticker och lugnar genom fönstret. Som inmutar orten där ändhållplatsen ligger.

Ett älskvärt minne. Och ett annat. Fixerade och förlorade; vi ligger på var sin sida om din farfars röst, din fasters och min pappa. Det är glapp i begreppen när frånvaron har fyllt ut åren.

Vi var barn som lyssnade till en nyköpt Bamsetidning i slutet av 80-talet. Ett älskat minne.

Tjugonde juni, 2019.

Du vill tillbaka till bilden med Burre i sängen. Om och om igen: Den där han äter godis och läser i sängen! Och det går ju bra för mig, för jag förnimmer gärna närheten till min egen historiska förkärlek för just den bilden. Det här minns som jag som favoriternas favorit; hur han ogår till skolan och istället går hem igen för att läsa nyköpt serietidning på pengar nallade ur mammans portmonnä.

Knäna under täcket. Handen i påsen. Blicken i uppslaget. Kindernas förnöjsamhet. Glömskan. Glömskan.

 

imag3498.jpg

 

Den stundens förhållanden, som ställs mot Burres livs större missförhållanden. Det kärleksfulla i mitt minne som står eller inte står emot en tanke på min pappas relation till sin pappa, när 50-tal blev 60-tal och aga var tillåtet.

Burres pappa slår Burre! Och så tar vi det om och om igen, det är juni, vi är här; det är förbjudet att slå barn i Sverige. Och så tar vi det andra igen, för ser det inte härligt ut, att äta godis i sängen? Ja, så får man inte göra; det är förbjudet att slå barn. Ja det ser härligt ut …

Sjätte juli, 2019.

Jag kan inte hålla mig ifrån att ta en bild en vecka senare. Ja, jag hade väntat på stunden då du skulle komma på det själv – att du ville leka Burre. Att mitt på dagen gå och lägga dig för att läsa och äta godis.

imag3565.jpg

Publicerad av textdungen

textdungen skrivs av Joakim Andersson och Jenny Green som träffades när de studerade skrivpedagogik på Skurups folkhögskola, 2013-14.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: