Diktseminarium 12 (andra sittningen)

Under påsklovet hittade Christoffer och jag en kväll för seminariets återupptagna studie i det danska språket. Ja, ursäkta den putslustiga tonen, men den andemening i kråksången som önskas är såklart att jag halkar och slår näsan i bordet några gånger under en kväll med poesi på danska. Plötslig osäkerhet på böjning för presens på danska. Eller vad som helst annat.

Alltså en självdistans, och en total brist på den. Nedan presenterar textdungen vår omskrivning av Pia Tafdrups dikt PASSAGE ur Dronningporten från 1999.

Det är ju, vissa gånger, och det vill jag verkligen mena, detta som blir poängen med en okonventionellt lång sittning över en enda enskild dikt; till slut skriver man om den utifrån egna tankar, infall och behov. Vi strök titeln PASSAGE. Här är dikten titellös. Vi strök minst 75% av texten. Om vår val i strykningen, kanske en annan gång. Det enda som stör mitt sinne – just nu – är att sakna motiv till att ha tunnat ut det matriarkala ärendet till något … blint/generiskt/könslöst. Också dumheten ryms.

Boken Dronningporten vann Nordiska rådets litteraturtips. Det kommer inte an på sådant, när det kommer till vad som förslår i infall. Det gör det aldrig. All läsning i sin rätt.

Deja vu.

Gennem det åbne vindue hører jeg langt nede
vandet invadere sommernatten,
jeg sætter ordene i gang

hvilken ro på samme tid
i et sprog, født
udforsker det hjernens verdensrum

strømmer let
i forskellige bevidsthedsstadier, et alfabet
over den stumme jord

en duft, en lyd, en flammedans,
en kølig velsignelse

hvor afstanden smelter ned

tyngdeløse
kan hilse på:

Jeg træder ind i deres forværelse,
jeg tøver.

Jeg fortsætter slæktens liv, som blodet
passerer fra hjerteklap till hjerteklap,
gådefuldt monotont
et øre til et andet

Inte heller denna gång behandlas läsningen av en svit i Til den smukkeste av Mette Moestrup. Under båda sittningarna med danska läste vi den. En del låter sig inte omskrivas med enkelhet. Vi får se.

Jag har boken för kär.

Plats som vi bockade av: Syltan. Vid Slussen.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s