Månadens skrivövning: vänd dig till någon och be henne om en … instruktion!

Det här är bloggens femtonde skrivövning. Den har en tydlig prägel: här tror vi på skrivgemenskapen som grund för skrivandet.

Be någon om en instruktion som den tänker sig är intressant för just dig.

Övningen förutsätter att du vill be någon om råd.

1. Be om ett förslag.

Du hör av dig till någon för att få ett förslag på hur/vad du kan skriva. Du ber om ett slags aktiv skrivhjälp. Du ber om en instruktion, och värt att tänka på i valet av vem du frågar – denna person har såklart olika stor förförståelse för dig och skrivandet.

Det är minst sagt olika, det att be någon som har god förförståelse eller någon som inte har koll på din vilja att skriva. För det senare alternativet, där du frågar någon som inte känner till ditt skrivande, kommer det troligen krävas att du beskriver ditt önskemål en hel del. Vilket kan vara … intressant för dig.

2. Be om vadå?!

I min tanke på den här övningen hade jag en viss sinnebild. I den bilden bär den skrivande med sig ett brev ut. Efter att ha slagit sig ner på en bänk öppnar hon brevet: Vad hör du, där du sitter och läser detta brev? Vad är det för dag? Vad vill du glömma? Vad vill du…

Det är en väl tilltagen bild. Förslaget som den skrivande får genom denna övning kan mycket väl få komma via något så enkelt som sms. Ja, gärna via sms. Brevet, det hör till en sinnebild.

Jag tänker mig att många skrivande skulle kunna formulera något i stil med: ”Hej! På söndag vill jag skriva. Kanske på ett kafé. Skulle inte du kunna skriva en lapp med ett förslag/en fråga för mig att se först – där och då?”

Något annat som kommer för mig: många skulle kanske vilja fråga i själva stunden, ja exempelvis på ett kafé, om söndagen. Då låter det ungefär så här: ”Hej! Det är söndag och jag är på ett kafé och jag vill skriva och du, snälla, var god och säg/besluta något som jag ska skriva om…”

3. Vid svar: Skriv utifrån den andras rådande gåva!

Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s