Väntextgruppen

Öppet brev

Jenny!

Tack för ditt svar, vilket inkom till min mail.

Det var ett svar som utökade tråden ”Textinlämning april 19”. Och det är ju lite pretentiöst, men jag bjuder gärna på det, att kalla det för att den inlämningen får nytt liv. Men det får den ju.

Lundasnacket. Vad sa vi egentligen? Vi sågs. Åt glass. Drack sedan öl på Ariman. Vad sa vi egentligen? Vi är överens om att det är en kontinuitet som är grunden mellan oss. Det behöver ju inte vara nödvändigtvis en månad som utgör ramen för utbytet. Det kan lika gärna vara två (i den mån vi förstår varför, och hur, vad … ).

Vi sa nog det, något åt det hållet, kryssande mellan glass, öl då det ännu var hetdagar och raskt kom vårt avsked på Lund C: då satsar vi på varannan månad, Jenny, och ser till att lära oss nya saker genom den nya kontinuitetens sifferfång.

Här ett citat från ditt svar: ”Och på ett sätt vill jag protestera, på ett annat hålla med. Om att det omformuleras, om att vi tappat nåt.” Det har omformulerats, vi har tappat nåt, men vi är också kvar. Jag är intresserad av att vi har tappat samt var vi – var och en –  nu plockar upp det med någon annan. Tappet kan vara ett skäl – ett sätt – ja; off you go!

Som, till exempel: jag söker på ordet ”fantasy” i min mail och givetvis kommer det upp ett antal mail från dig. Jag är inte din primära läsare av fantasyelementet i din litteratur. Jag kan inte tänka på min uppskattning av din litteratur utan att tänka på att du förtjänar den läsare som är läsaren av ditt egentliga element.

Och omvänt. Du är inte min läsare av somligt – säg, referentialitet i min poesi. Jag har därför att plocka upp det (rimligt!) tappade och gå till någon annan. Så är det. Så vill jag att hela blicken ska se på de. Låt oss fortsätta vårt kontinuerliga utbyte av … mjölkspann. Men låt oss erkänna mjölkens olika art och graden av eget ansvar i att – faktiskt – söka fler läsare till just de texter du och jag utbyter.

Ett andra citat från ditt svar, Jenny: ”Jag vill byta text med dig. Sen kan vi tala om andra läsarreaktioner också, men inte som huvudgrej…?” Nej, jag menade inte som en ny huvudgrej. Jag menade att jag hoppas att grejen kan komma att förändras av att ha sökt fler läsarreaktioner. Att vi söker nya former för vårt utbyte, för själva samtalet, ja just det hör ju redan till vår stomme. Hurra, för det!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s