Månadens skrivövning: ”Baksidestexten”

I och med den här skrivövningen inleds en ny vinjett på bloggen: Månadens skrivövning. Övningarna kommer (troligen) att presenteras för bloggens läsare i början av en ny månad.

Baksidestexten

Den här skrivövningen bygger på en enda princip, att du använder dig av en okänd bok med baksidestext. Hypotetiskt kan du alltså ta en roman som du har hemma – men ännu inte har läst. Men du får ut mer av övningen genom att ta en bok som du ser för allra första gången. Övningen utförs därför med fördel på ett bibliotek:

  1. Ta en skönlitterär bok med baksidestext ur hyllan. Välj helt enkelt utifrån att titeln ska tilltala dig.
  2. Sätt dig där du tänker skriva. Läs baksidestext långsamt.
  3. Dags att skriva. Skriv inledningen på boken!

I min tanke handlar övningen mestadels om att öva på att fatta val i skrivandet. Att bländas eller glädjas av författarfriheten. Eller kanske helst både och.

Det är viktigare att begrunda vad ens skrivna val får för konsekvenser för texten än att skriva mycket. Hellre bara skriva 5 meningar, men samtidigt upplåta sig till att fundera på vad dessa meningar kan tänkas betyda för den fortsatta texten, än att skriva en hel sida och ”ta med lite av varje”.

*

Notering om övningen:
Jag gjorde den här övningen med min profil i ”Kreativt skrivande” på Skurups folkhögskola den 7 november. Ett huvudsakligt skäl till att vi använde övningen var att vi befann i skolans bibliotek denna dag. Vi var inhysta bland böckerna och använde oss av desamma. En sak som blev tydligt med övningen var att det ganska sannolikt är som så; man blir sugen på att skriva utifrån titeln, men sedan styr baksidestexten ”för mycket”.

Exempelvis började baksidestexten till romanen Egentligen älskar jag någon annan lovande med ett jag i en skog, men sedan blev det too much med att det lät som en ”Hans och Greta”-situation. Således tänkte vi på att det mycket väl kan räcka med titeln för att skriva inledningen på en bok, om man redan är lockad vid titeln. Eller varför inte bara 1 mening från baksidan. Övningen kan varieras.

42696761_933921600132266_8565034379628699663_n(1)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s