Glädjen att skriva – PRO:s folkhögskola

I höst(2016) har Jenny Greenen kurs på distans och halvtid på PRO:s folkhögskola. Nu är det bestämt att kursen även kommer gå våren 2017!

I stort kommer kursen se likadan ut till våren som den gör i höst, med några mindre ändringar. Bland annat kommer vårens träff bara ha tre närträffar på skolan i vackra Gysinge. Kursen är öppen att söka för alla som är över 18 år och kan komma på träffarna. Läs kursbeskrivningen nedan.

Glädjen att skriva

Kursbeskrivning
För att skriva behöver vi känna glädje inför att sätta pennan mot pappret, eller fingrarna mot tangenterna. Vi behöver också mod för att våga formulera våra berättelser och en kreativ tillvaro med skrivarvänner inom räckhåll.

Den här kursen vill ge dig ett skrivande sammanhang. Den vill också visa vägar till texten som gör att det blir roligt och spännande att skriva. Genom små och stora övningar kommer du samla på dig verktyg till att sätta ihop dina texter så att de berör både dig och din läsare.

Genom kursen kommer skrivandet bli en del av din vardag. Tillsammans skapar deltagare och kursledare ett bekvämt rum där historier, språk och nyfikenhet ligger i fokus. Genom skrivövningarna kommer du få öva på att formulera komplexa karaktärer och välja detaljer i dina beskrivningar så att texten blir levande. Du kommer också få fundera över vilka funktioner miljöer, händelser och karaktärer fyller för texten som helhet.

Efter kursen kommer du ha skrivit texter som du antingen är nöjd med, eller vill skriva vidare på. Du kommer också ha samlat ihop skrivandets viktigaste verktyg och ha utvecklat en hantverksmässig blick som hjälper dig att fortsätta ditt skrivande.

För vem är kursen?
Kursen riktar sig till olika skrivare med olika ålder och olika erfarenhet. Kanske är du en person som skrivit mycket och samlat texter i byrålådan. Eller så längtar du efter att skriva men har inte riktigt kommit till skott än. Du kan också helt enkelt vara sugen på att prova en ny kreativ form. Alla är välkomna. Enda kravet är att man deltar med engagemang i kursen.

Kursens huvudmoment
Deltagarna skriver och lämnar in egna texter. Deltagarna kommer också få lära sig att läsa varandras texter och ge utvecklande kommentarer, så kallad respons, till varandra. Utöver detta kommer det också ingå att läsa några skönlitterära verk och samtala om det lästa.

Kursupplägg
Kursen är mestadels på distans med 50% studietakt. Vi kommer ha tre närträffar på PRO:s folkhögskola i Gysinge. Närträffarna utgör navet i kursen och det är viktigt att närvara i största möjliga mån.

Datum för träffarna: 27-29 januari, 18-19 mars och 20-21 maj.

Förutsättningar
För att delta på kursen behövs tillgång till dator med stadig internetuppkoppling och grundläggande datorkunskaper. Surfplattor går att använda till viss del men det fungerar inte till allt.

Sök kursen genom personligt brev och formulär
På skolans hemsida finns ett formulär som man fyller i när man söker kursen. Utöver formuläret ska alla sökande skriva ett brev om sig själva. Brevet ska berätta: Vem du är, vad du har för intressen, om du har skrivit förut och i så fall i vilket sammanhang, varför du vill gå kursen och vad du tror att kursen kan ge dig. Brevet bifogas till ansökan.

Klicka här för att komma till ansökningsformuläret på skolan. (Skolan har ännu inte hunnit uppdatera formuläret, därför ser det ut som att man anmäler sig till höstens pågående kurs, men det är samma formulär för vårens kurs)

Vad kostar kursen?
All undervisning på folkhögskolor är gratis och finansieras med bidrag från stat och landsting. Däremot betalar deltagarna för kost och logi. Pris varierar beroende på vilket typ av rum man vill ha på skolan.

Kontakta skolan för mer information om Gysinge folkhögskola och priser.

Telefon till skolans växel: 0291-212 20
Mejl till skolan: gysinge@pros.fhsk.se

Sista ansökningsdag är den 30:e december 2016 och antagningsbesked kommer skickas ut den 10:e januari 2017.

Lärare: 
Jenny Green, utbildad skrivpedagog vid Skurups folkhögskola. Har under flera år haft skrivarkurser i Göteborgs- och Borås- trakten

Kontakta Jenny om du har frågor om kursen!
Mejl: jenny.skrivpedagog@gmail.com
Mobil: 073-622 05 89

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s